Молодь в Україні має вплив на місцевий бюджет та розвиток громад

Українська молодь отримала можливість брати участь у вирішенні питань місцевого значення

Під час форуму «Молодь – основа людського капіталу та відновлення України» голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, Олена Шуляк, повідомила, що українська молодь віком від 14 років отримала можливість брати участь у вирішенні питань місцевого значення.

Молодь має право брати участь у рішеннях на рівні громад

«Парламент нещодавно підтримав законопроєкт №7283 щодо народовладдя на рівні громад, який надає можливість мешканцям громад віком від 14 років брати участь у питаннях місцевого значення. Тепер вони мають право ініціювати та брати участь в: місцевих ініціативах, громадських слуханнях, публічних консультаціях, консультативно-дорадчих органах тощо», — зазначила вона.

Молодь — активний учасник розвитку громад

Зокрема, молодь може бути активними учасниками всіх процесів у своїх громадах, включаючи планування процесів з відновлення. Після завершення війни українські молоді громадяни зможуть обирати проєкти для фінансування з Державного фонду регіонального розвитку.

Молодь отримає інструменти народовладдя

«Молодь матиме всі ті інструменти народовладдя, які матимуть і більш дорослі громадяни. Для них це величезний шанс брати участь у підготовці проєктів рішень, які будуть виноситись і голосуватись на сесіях», — пояснила Шуляк.

Молодь долучиться до вибору проєктів для фінансування

Після закінчення війни молодь зможе активніше долучатись до вибору проєктів для фінансування з Державного Фонду регіонального розвитку. Крім того, молодь буде залучена до обговорення стратегічних планувальних документів для регіонального розвитку.

Участь молоді у розвитку стає більш доступною

«Молодь — один з найактивніших користувачів Дія, тому для неї участь у проєктах розвитку буде ще більш реальною. Не всім депутатам ця правка була до вподоби, але ми змогли її провести», — підкреслила Шуляк.