Рекордний експорт свинини з України: $700 тис. у червні

Обсяги імпорту свинини (УКТ ЗЕД 0203) в червні цього року склали 195 тонн, при середній митній вартості 2,27 долара за кілограм (-0,3 долара проти травневих цін). Про це повідомляє асоціація «Свинарі України».

Зростання експорту та зменшення імпорту

Експорт свинини в червні зросли в 1,5 рази і склали майже 296 тонн на суму приблизно 700 тисяч доларів. Увесь 2024 рік виявився незвичайним для зовнішньої торгівлі свининою, оскільки різниця між імпортом і експортом значно зменшилася. За січень-червень обсяги імпорту становлять 1,63 тисяч тонн, що втричі менше, ніж за аналогічний період 2023 року, а експорт зменшився лише на чверть, до 1,2 тисяч тонн, перевищуючи показники минулого року.

Вплив внутрішніх цін на торгівлю

Зниження внутрішніх цін у першій половині року природно вплинуло на ситуацію: нижча внутрішня ціна ускладнює імпорт свинини і водночас підсилює конкурентоспроможність української продукції на міжнародних ринках, зазначають в асоціації.

Географія постачань

Незважаючи на різницю між обсягами експорту та імпорту, спостерігається деяка паралель: географія постачань в обох напрямках обмежена, підкреслюють аналітики галузі.

«Усі імпортні партії свинини в червні прибули з Канади, тоді як українську свинину надіслали на ринок Об’єднаних Арабських Еміратів. За підсумками першого півріччя 2024 року 66% імпортованої свинини прийшли з Канади, а 9 з 10 кілограмів експортованої свинини потрапили на ринок ОАЕ», — уточнили в асоціації.